Langemosestien

På en tur til Mols Bjerge, kan jeg kun anbefale at slå et smut forbi Langemosen. Den ligger på Langemosestien som er markeret med gul i terrænet, og starter ved Besøgscentret ved Øvre strandkær. Går man ruten, starter man med at gå langs en mark fyldt med små pukler, der ligner græsdækkede muldvarpeskud. Her lever Gul engmyre i underjordiske tuer, som skaber de små pukler på marken. De holder små rodlus (bladlus som specialiserer sig i rødder) som var det malkekvæg, og lever af rodlusenes sukkerholdige ekskrementer, som kaldes for honningdug.

Tuerne skaber varme skråninger som Markfirben ynder at ligge og sole sig på, og planter med finurlige navne som Smalbladet hareøre og Strand-firling elsker at vokse på tuerne. Tuerne er også hjemsted for den lille rovbille Gul kølledrager, som kun kan leve i Gul engmyres tuer. Myrerne både beskytter og fodrer billen, og til gengæld afgiver billen en helt speciel væske, som myrerne er vilde med.

Er du i stand til at rive dig væk fra den skønne eng og tankerne om myretuernes forunderlige verden, vil Langemosestien føre dig gennem en tæt løvskov. I skoven vil du opleve fuldkommen stilhed – lige bortset fra lyden af vinden i træerne, og måske en gulspurv i nærheden – den siger: en-to-tre-fire-fem-seks-syyyyyyyv. Herefter vil du ramme en grusvej, og på den anden side af grusvejen, fortsætter den gul-markerede Langemosesti ned i en tæt skov, hvor flere af træerne er tætbevoksede med Danmarks lianer, gedeblad, også kendt som kaprifolie. Gedeblad snor sig op langs små og store stammer, og efterlader dybe, spiralformede spor, og så har den smukke, hvidgule blomster, som dufter fantastisk!

Markering af Langemosen i terræn

Gul engmyres tuer

Gedeblads smukke blomst

Et par hundrede meter nede i skoven kan du begynde at ane en lysning på din højre side, og nu skal du holde skarpt øje. Om lidt vil der nemlig dukke en lille åbning op i den tætte skov, og den åbning er starten på Langemosen, en helt speciel højmose af typen ”hængesæk”. Åbningen vil være i træerne på din højre side, og her kan du se direkte ud på mosen. Er du frisk på at få våde fødder, kan jeg stærkt anbefale at gå en tur derud – men smid sko og strømper først. Mosen er mega-følsom og en sjælden naturtype, så enhver form for forurening fra dine sko skal undgås – og så er det meget sjovere at mærke mosevandet pible op mellem tæerne, når man går rundt derude. Er man på besøg i juni og juli måned, vil man se den smukke, lyserøde Kragefod blomstre i kanten af mosen, og hvis man ser godt efter, vil blomsten være fyldt med orange sommerfugle – den fantastiske, og i øvrigt sjældne, Moseperlemorsommerfugl elsker nemlig nektaren fra Kragefod, og så er den vidunderligt kræsen, så den nægter at flyve i tætbevoksede moser. Derfor er hængesækken helt perfekt, fordi den er lysåben og fyldt med Kragefod lige i randzonen.

Bevæger du dig længere ud på mosen, skal du igen passe godt på. Her vokser nemlig den kødædende plante Rundbladet soldug, og den spiser små tæer! Ej – bare rolig, den æder ikke mennesker, men derimod insekter og andre smådyr – endda også den sjældne Moseperlemorsommerfugl. Årsagen til at du skal passe på, er, at den også er følsom og helst ikke vil trædes på. Derfor opfordrer jeg altid til at man går rundt i kanten af mosen, så man får en fed naturoplevelse, og ødelægger så lidt som muligt på sin vej. Herude kan du også prøve at hoppe lidt, og mærke effekten af en hængesæk. Den er nemlig fyldt med vand under det tykke tørvelag, og derfor vil tørvelaget nærmest skvulpe, når du hopper rundt på det. Der florerer mange historier om biologistuderende der er faldet igennem tørvelaget og aldrig er kommet op igen – og det er ikke helt uden grund, for det er ikke ufarligt at bevæge sig ud på en hængesæk. Falder man først igennem, kommer man ikke op igen, for det tykke tørvelag lukker hullet med det samme. Derfor skal man aldrig gå alene ud på en hængesæk, og man skal altid bevæge sig forsigtigt, både for ens egen skyld men særligt for de sjældne planter og dyr der lever i mosen.

Moseperlemorsommerfuglens overside og
den blomstrende kragefod

Moseperlemorsommerfuglens underside

En Moseperlemorsommerfugl fanget af
en rundbladet soldug

Er du ikke blevet helt forskrækket over en tur i mosen, så sidder der guider ved Øvre strandkær hele sommerferien, som kan hjælpe dig med at finde derud, og ofte laver de også en guidet tur kl 14. Jeg sidder også dernede i løbet af sommeren – det kan være vi ses?